Търговията на истанбулския Капалъ чарши, един от най-старите пазари в света, стана жертва на коронавируса, който причини спад от 60 на сто на посетителите, съобщава БТА, позовавайки се на в. "Дюня".

Броят на туристите е намалял драстично заради епидемията от коронавирус в световен мащаб, а търговците са обезпокоени, че ситуацията допълнително ще се влоши.

Хасан Фърат, председател на Сдружението на търговците на Капалъ чарши, споделя, че броят на туристите е намалявал и преди в определени периоди. По думите му обаче пазарът изживява най-големия си спад на посетители и търговски оборот именно в настоящия период.

"Започнахме добре тази година. Не идват европейски и американски туристи, но мястото им заеха посетители от Далечния изток и арабския свят", казва той.

"През последните десет дни броят на посетителите рязко намаля заради епидемията, имаме спад с около 60 на сто", оплака се Фърат.

Той допълни, че магазините в последните дни затварят в 17.30 часа, макар че дори през зимните месеци са оставали отворени до 19 часа.

Капалъ чарши с обща площ от 31 хиляди кв.м се разпростира на 64 улички, има 22 входа и помещава 3600 магазинчета.

В Турция до момента няма официално потвърден случай на заразен с коронавирус човек.