Алтернативен Истанбул какво да правя в града?

във връзка с проекта "Thripster" публикува серия от необичайни доклади за тези, които предпочитат независимо пътуване и не "уплътнения" почивка.

Журналисти, дизайнери, историци на изкуството, музиканти и други автори на необичайни екскурзии. "Tripstera" те ще ви кажат какво не пишат в ръководствата и ще покажат града, който туристите обикновено не показват. Е, нека да започнем, може би, от Истанбул. Седнете и се гмурнете под котката, има толкова много интересни неща!


Авторът - Василиша Дребюшевская, Ръководство за типстъри

1. Да слушате европейската музика, да се разхождате по улиците на азиатската част на града. Това най-добре се прави в областта на творческите интелектуалци Кадикой. Просто вземете лодка до Азия, при пристигането си от кея до пешеходния център до първите улични музиканти..

2. Запознайте се с националния фолклор на кея в очакване на кораба. Където: във всяко пристанище, на площадите на града, местните търговци с всякакви неща растат като гъби. И сред тях много често има майстори не само на импровизирана търговия, но и на фолклор. И ако сте сериозно заинтересовани от традиционните музикални инструменти, не само музика, вижте квартала на музикалните магазини и студиа в Тунел (на слизане от булевард Истиклял до кулата Галата).

3. Дълго, активно и продуктивно договаряне на отстъпка с улични търговци, които не владеят на турски език. При спазване на местния процес на покупка и продажба е възможно да се прецени с един поглед, че най-важното тук не е самият резултат, а преди всичко процесът на комуникация и търговия. Обслужването в Турция е, когато се намирате и сервирате, където и да сте. Но в същото време трябва да платите една и съща монета. Закупуването на всичко, без да се водят сделки, е лоша форма.

4. Възхищавам се на местните котки. Ако не обичате котките - тогава никога не сте били в Истанбул. Любимото животно на Пророка Мохамед винаги е било почти свещено на обитателите на Истанбул - котките са спасили дървения град от плъхове и мишки. И днес Истанбул е истинската столица на великата империя на котките..

5.

6.

7. Не се ограничава до съзерцание, домашни домашни котки? Мокри кърпички ще бъдат много полезни, за да изтриете ръцете си, след като редовно се намират в ръцете на тези пухкави лордове на истанбулските улици.

8. Изпреварва неуловимия продавач на турски багели - чувства. Всъщност това е почти невъзможна мисия. Но има специална тактика: просто погледнете продавача или кажете магията "Симичи!" (т.е. "продавачът на багел" на турски език), а самият продавач ще се появи пред вас с целия си асортимент.

9.

10. Търсете графити, включително и по стените на местните църкви. Когато се върнете от главните улици, вървите по Таксим, любопитството ви ще бъде възнаградено с многобройни графити, хармонично прилягащи в силуета на града с минарета.

11. За да хванете своето отражение в прозорците на магазините втора употреба. От европейска страна в района на Dzhikhangir, а на азиатските - в Kadikoy очаквате безброй лабиринти от книги втора употреба и антикварни магазини. И в квартал Бейо Бейлу се провежда ежегодно и фестивал на книговез..

12. Прочетете портретите на Ататюрк. Във всяко кафене, хотел, ресторант, офис, Мустафа Кемал Ататюрк е навсякъде в портрети, флагове, бюстове, в цитати. Изображенията на този синчествен баща на турския народ, както и уважението към него, са наистина безкрайни.

13. Търсете нещо много необходимо в местните книги втора употреба и антикварни магазини. И най-важното е, че наистина можете да намерите нещо интересно. Стейси а ла "бълха пазар" в Турция често се нарича "руски пазар". Грех да напуснеш това място с празни ръце.

14. И бъдете измъчвани от съмнения, след като сте намерили нещо много необходимо..

15. Прочетете книгата, която се намира в магазин за вторична употреба, върху чаша ароматизиран турски чай. Това може да се направи в уютната зала за турски чай на най-близкия ъгъл или площад, кацнала на ниска маса на седалката. Въведете образа на истинска турчийка (или турска жена) и не се ограничавайте само до една чаша чай. Бъдете сигурни, че местните производители на чай ще се погрижат чаша чай да не е празна..

16. Открийте църквата на шестия етаж на жилищна сграда в квартал "бели" емигранти. Веднъж в Истанбул от другата страна на Черно море, постреволюционната вълна на бялата емиграция помете пристанищната зона на Каракой. Тук до днес можете да намерите руска пътека в Истанбул под формата на руски православни църкви, разположени на горните етажи на жилищни сгради, както и в половината залепени "руски търговски" надписи върху стари къщи, които предстои да бъдат боядисани над ...

17. Насладете се на уединението в центъра на многомилионния метрополис. Заради цялата си икономическа и трудолюбие, турците могат да спрат, дори и само за миг, и да го прекарват с удоволствие, да се възхищават на небето, на Босфора или просто на ъгъла на Истанбул..

18. Да се ​​вкусят турски сирена от кози, овче мляко и биволско мляко безплатно на пазарите на града. Правото на купувач в Турция е да не купува котка в чанта, а да купува стоки лично. Ето защо тестването на продукти е един и същ задължителен елемент от процеса на закупуване, както последвалото договаряне. Това важи за всички продукти. Е, в случай на сирена - просто не си прощавайте, ако не опитате тези турски специалитети. Между другото, по този начин можете да направите пътуване до различни части на Турция, без да се отклонявате от тезгяха на магазина за сирене. Обърнете внимание на ценовите тагове, обикновено заедно с името на сиренето се споменава регионът или градът, от който е дошло сиренето в Истанбул.

19. Прочетете имената на сухи товарни превозвачи и вагони от цял ​​свят, залейте Босфора и чакайте появата на местни делфини. Тук можете да се срещнете с баржа "Механик Гаврилов" от Херсон, с товарния кораб от Панама и яхтата от Кингстаун. И, разбира се, делфини. Няколко ято делфина живеят постоянно на Босфора, те могат да се видят в морето или буквално на няколко метра от кея.

20.

21. Отидете в принцовите острови и изгубете Истанбул в мъглата. Пристанищните острови могат да бъдат достигнати средно в рамките на един час (40 минути с морски автобус - лодка с въздушна възглавница, 80 минути с лодка). Парализаторите преминават във всяко време, освен за мъгла. Следователно, пътуване до островите е по-добре да не планирате в навечерието на заминаването от Истанбул.

22. Потърсете островите на принц Принс и намерете коне. Принцовите острови са известни не толкова за своите принцове, колкото за конете си. Пътният транспорт на островите не се използва. Като алтернатива се предлага да се разхождате по улиците с ретро домове, да се разхождате из борова гора с велосипеди, които се наемат тук или да се возите с вятър на местен конски каре - phaeton.

23. Вземете участие в дербито на столицата в един от ъглите на Истанбул. Ключовите играчи на турския футболен шампионат са три истанбулски клуба: Бешикташ, Фенербахче и Галатасарай. За да видите как съответната област се вкоренява в родния клуб, това е незабравима гледка. Когато в града има дерби - невъзможно е да не забележите. Футболът ще бъде навсякъде - на всички плазмени екрани на всички ресторанти, в радиостанциите на всички таксиметрови шофьори и на тениски на повечето минувачи. В един момент ще се окажете активно болни с местните фенове. Или да играете в един от многобройните екипи на двора.

Благодаря ви "Tripster" за помощ при подготовката на материала. Отидете на необичайни екскурзии от творчески граждани в 170 града по целия свят.!